„Bila leneșă” – cauze, simptome și remedii naturiste – Dischinezia sau disfuncția biliară, cunoscută în popor și sub numele generic de „bilă leneșă”, dă bătăi de cap multor persoane.
Potrivit specialiștilor, principala cauză a acestei afecțiuni este de ordin neurovegetativ, așa că aveți mare grijă la alimentație.
Vezica biliară este o formațiune anatomică de mici dimensiuni, localizată în apropierea ficatului, în timp ce bila sau fierea este un lichid amărui produs de ficat, cu rol în ușurarea digestiei grăsimilor.
Cum funcționează vezica biliară?
Fiecare masă reprezintă un stimul fiziologic deoarece, în urma acesteia, colecistul (adică vezica biliară) se contractă și aruncă bila în intestin.
Aceasta din urma are rolul de a dizolva alimentele, însă în organism pot fi absorbite numai substanțe solubile în apă. Atunci când hrana este bogată în grăsimi, vezica biliară trebuie să lucreze suplimentar, eliminând în tubul digestiv o cantitate mai mare de lichid pentru a facilita digestia.
Alimentația bogată în grăsimi îngreunează eliminarea bilei
Din cauza faptului că, uneori, efortul necesar este prea mare, bila se blochează, nu se mai elimină, digestia desfășurându-se greoi. Și asta nu e tot. Grăsimile prost digerate suferă în intestin un proces de fermentație, cu eliberare de gaze și spasm intestinal, de aici și senzația de balonare și durere pe care o simt cei cu fierea leneșă după o masă copioasă.
Dieta pacientului trebuie să se bazeze pe alimente care nu solicită prea mult bila, cum ar fi supele de legume, carnea de pui, vită, curcan ori pește fiert sau la grătar, fructe și legume.
De asemenea, puteți consuma brânză de vaci, urdă, iaurt și lapte degresat, pâine prăjită ori biscuiți.
Sedentarismul și stresul, alți factori declanșatori ai “bilei leneșe”
Se pare însă că nu doar alimentația este de vină pentru apariția “bilei leneșe”. Printre factorii de risc se numără atât stresul, tulburările anxioase și depresive, cât și sedentarismul și poziția necorespunzătoare adoptată de persoanele care petrec mult timp la birou.
Din acest motiv, este important să faceți exerciții fizice în mod constant. Dacă nu luați nicio măsură în rezolvarea acestei probleme, bila se poate cristaliza și se pot forma pietre, de unde apare și riscul de a face icter mecanic.
Durerea în partea dreaptă și gustul amar, printre simptomele “bilei leneșe”
Simptomele în cazul persoanelor cu “bila leneșă” sunt reprezentate de durere sub coastele din partea dreaptă, greață, vărsături și gust amar. În ceea ce privește tratamentul, până ajungeți la medicul gastroenterolog este recomandat să ameliorați durerea cu antispastice și calmante și să excludeți din alimentație grăsimile, prăjelile, carnea tocată și mezelurile.
În urma investigațiilor amănunțite, medicul va prescrie medicamente de genul colecistochineticelor (pun fierea în mișcare) sau medicamente care stimulează producerea bilei, și anume coleretice.
Puteți apela cu succes și la plante. Spre exemplu, rostopasca și cicoarea au capacitatea de a calma durerea provocată de “bila leneșă”. Totodată, tratamentul balnear le poate fi de folos persoanelor cu fierea leneșă.
Mai jos vă vom arăta câteva remedii utile pentru a scăpa de aceste simptome.
1. Remediu naturist pentru bila leneșă cu Aloe
Se ia câte 1 cm de plantă care se înghite de 3 ori pe zi, cu 15 minute, înainte de mesele principale. Se poate face zilnic. Are și un efect laxativ. Se poate folosi și gelul plantei.
2. Remediu naturist pentru bila leneșă cu Anghinare
Se prepară un ceai de anghinare. Se pun 2 lingurițe de plantă la 250 ml apă (o cană) apă clocotită. Se lasă timp de 15 minute acoperit. Se strecoară și se va bea tot, îndulcit cu miere.
După ce beți ceaiul este bine să stați culcat pe partea dreaptă 15 minute. Se pot bea 2 căni pe zi.
3. Remediu naturist pentru bila leneșă cu brusture
Se pun 2 lingurițe de rădăcină mărunțită la 500 ml apă și se fierb pentru 10 minute. Se strecoară. Se consumă în cursul zilei ajutând la drenarea veziculei biliare și fiind și laxativ.
4. Remediu naturist pentru bila leneșă cu lămâie
Se spală o lămâie și apoi se taie în două și se stoarce sucul. Pulpa și coaja se taie mărunt și se pune cu 250 ml apă la fiert. Se lasă să fiarbă până se înmoaie coaja. Se stinge focul și se lasă acoperit să se răcească. După răcire se strecoară peste sucul obținut anterior. Se îndulcește cu miere și se consumă zilnic câte un astfel de ceai ajutând la dizolvarea depunerilor din bilă și la eliminarea malului.
5. Remediu naturist pentru bila leneșă cu măceș
O linguriță de plantă mărunțită (semințe) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă câte 1 cană după fiecare masă. Ajută și la dizolvarea calculilor.
6. Remediu naturist pentru bila leneșă cu orz
Se macină semințele de orz și se consumă sub diferite forme zilnic. De asemenea, este indicată folosirea sucului obținut din mlădițe tinere către 20 ml de 3 ori pe zi, perioade mai lungi de timp.
7. Remediu naturist pentru bila leneșă cu păducel
Se indică să se folosească dacă există și o afecțiune a inimii. Se va pune câte 1 linguriță de plantă mărunțită (frunze și flori) la 250 ml de apă clocotită. Se lasă apoi acoperit timp de 15 minute. Se strecoară și se pot bea 2-3 căni pe zi. În cazurile în care se folosesc fructele se ia cantitate dublă de plante.
8. Remediu naturist pentru bila leneșă cu mătase de porumb
O linguriță de plantă mărunțită (mătase de porumb) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume câte 1 cană după fiecare masă.
9. Remediu naturist pentru bila leneșă cu sfeclă
Se indică consumul rădăcinii crude în salate, eventual cu suc de lămâie și hrean (care și el ajută la drenarea bilei). De asemenea, se poate consuma sub formă de suc fiind foarte util la curățarea ficatului.
10. Remediu naturist pentru bila leneșă cu rostopască
Se pune o crenguță de plantă la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se folosește în cursul întregii zile fără a se depăși, fiind toxică în cantitate mai mare. Asigură și calmarea durerilor.
Discussion about this post