Înainte ca ficatul să cedeze există câteva semne de avertizare pe care nu ar trebui să le ignori. Acestea îți spun că din cauza dietei nepotrivite ficatul nu-și îndeplinește toate sarcinile.
Iată semnalele:
Oboseală cronică, emoții negative, creier încețoșat (letargie sau sentimentul de epuizare totală), dureri difuze de cap, migrene, dureri ale încheieturilor sau mușchilor, transpirație excesivă, alergii, acnee sau boli ale pielii, gaze, balonare, dureri abdominale, constipație, diaree, dezechilibru hormonal.
Anxietate, depresie, respirație urât mirositoare, creșteri inexplicabile în greutate.
Aceste simptome pot părea prea generale însă dacă ai mai mult de trei în același timp poate să însemne că ficatul se chinuie să-și facă treaba. Vestea bună este că dacă îți dai seama din timp că ficatul nu-și duce la îndeplinire sarcinile poți face câteva schimbări ale stilului de viață astfel încât să-l repui pe picioare.
Încearcă să adopți aceste sfaturi în viața ta:
Cumpără produse organice
Evită alimentele modificate genetic și pline de substanțe chimice periculoase.
Adoptă o dietă echilibrată
Proteine de calitate (de animale sau din legume), cereale integrale, produse fermentate, grăsimi sănătoase, nuci, alune și semințe – toate ar trebui să se regăsească în planul tău alimentar. Evită uleiurile nesănătoase
Este vorba de uleiul de rapiță, de porumb, de floarea soarelui.
Bea multă apă
În fiecare zi ar trebui să consumi cel puțin doi litri și jumătate de apă.
Mănâncă multe grăsimi sănătoase
Ulei de cocos, unt provenit de la animalele hrănite cu iarbă, avocado, cânepă – toate sunt grăsimi sănătoase care îți ajută ficatul să funcționeze corespunzător.
Nu uita de fibre
Cei mai mulți dintre oameni au nevoie de cel puțin 35 g de fibre pe zi. Acestea pot proveni din semințe de chia, semințe de in, avocado, broccoli și varză de bruxelles.
Elimină zahărul procesat
Adică zahărul alb/brun, zahărul din trestie, zahărul din sfeclă – toate sortimentele acestea ar trebui să dispară din dieta ta.
Mănâncă multe legume cu frunze verzi
Toate aceste legume conțin magneziu, acid folic, vitaminele C și B.
Limitează consumul de alcool
L-ai putea înlocui cu exerciții fizice și meditație.
Pe lângă toate aceste instrumente, ar trebui să știi că există alimente și ierburi care fac minuni pentru ficatul tău. Ca de exemplu, anghinarea care sunt recunoscute pentru faptul că protejează și sprijină ficatul să-și facă treaba. În plus, acest aliment ajută și bila.
Totodată trebuie amintit și turmericul care are în conținutul său curcumina, un ingredient activ, ce ajută organismul să elimine agenții cancerigeni.
Ceea ce înseamnă că ficatul va fi mai protejat și, în plus, va fi sprijinit să se regenereze, în cazul în care celulele sale au fost afectate. Și armurariul, o plantă care crește și în România, în special în Dobrogea, este o adevărată mană cerească pentru ficat.
Silimarina, componenta activă din armurariu, este antifibrotic, antiviral, antioxidant și antiinflamator. În plus, planta protejează ficatul.
Discussion about this post