Uleiul esențial de pin are o cantitate considerabilă de antioxidanți, care ajută la menținerea supleții pielii. Aceștia luptă împotriva apariției premature a ridurilor, a liniilor fine și a semnelor de îmbătrânire.
De ce este indicat uleiul esențial de pin?
Toți radicalii liberi sunt îndepărtați și pielea se păstrează suplă și elastică. Acest ulei este unul dintre cele mai recomandate uleiuri pentru măștile antiaging preparate în casă. Combate cu succes și probleme ale pielii precum acneea, punctele negre, petele roșii, eczema, psoriazis, sau scabie.
Datorită aromei proaspete, uleiul esențial de pin este deseori utilizat în prepararea produselor cosmetice. Totodată, acesta poate fi utilizat și pentru îndepărtarea măreții, masând scalpul ușor, cu mișcări circulare, timp de 15 minute. Poate fi utilizat și pentru aromaterapie sau băi revigorante.
Toarnă aproximativ 20 de picături în cada cu apă și te vei relaxa complet la baie. Dacă obișnuiești să prepari săpun acasă, adaugă 10-15 picături pentru o aromă fresh și pentru a te bucura de proprietățile sale antibacteriene.
Problemele pe care le tratează uleiul esențial de pin
Uleiul esențial de pin este un bun dezinfectant și tratează cu succes numeroase probleme ale organismului precum infecțiile urinare sau de orice altă natură. Îmbunătățește sănătatea ochilor și te poate ajuta să combați probleme minore de vedere.
Este unul dintre cele mai bune uleiuri esențiale care combat stresul și oboseala. Elimină stresul și te relaxează complet. Dacă nu vrei să îl folosești la baie, te poți masa în jurul tâmplelor timp de câteva minute și vei vedea rezultatele.
Majoritatea durerilor din corp pot fi ameliorate cu acest tip de ulei. Combate artrita, durerile musculare și articulare, ajută în ameliorarea durerilor reumatice și reduce umflăturile și roșeața din zonele afectate. Masează ușor zonele dureroase și vei simți o ușurare. Pe lângă asta, uleiul esențial de pin este grozav pentru persoanele care vor să piardă în greutate, deoarece accelerează metabolismul și elimină excesul de apă din organism.
Uleiul esențial de portocale este un puternic afrodisiac, folosit încă din cele mai vechi timpuri în acest scop. De asemenea, ajută la tratarea multor probleme sexuale cum ar fi frigiditatea, disfuncțiile erectile, etc.
Aroma sa citrică este foarte plăcută și îți îmbunătățește instant starea de spirit. De aceea, acest tip de ulei esențial este considerat un foarte bun anti depresiv. Cel mai indicat este să îl folosești atunci când faci baie. Picură aproximativ 10-15 picături în cada cu apă și relaxează-te.
Una dintre cele mai cunoscut proprietăți ale acestui ulei, este aceea de a rezolva problemele gastrointestinale. Uleiul de portocale este un bun tratament pentru gastrită, ulcer, balonare sau constipație.
Totodată, acesta are și importante proprietăți anti inflamatorii, ușurând numeroase simptome ale inflamațiilor interne și externe. De la indigestie, până la febră și manifestări ale efectelor secundare la antibiotice, uleiul de portocale tratează orice tip de inflamație din corp, reducând durerea și iritațiile.
Uleiul esențial de portocale este un bun sedativ, fiind recomandat în locul medicamentelor puternice. Nu cauzează dependență și nu conține substanțe toxice, precum majoritatea sedativelor din farmacii, însă s-ar putea să nu funcționeze în cazurile foarte grave. Este foarte eficient dacă dorești să scapi de anxietate, insomnie, furie și depresie.
Conform unui studiu publicat în 2013 într-un număr din International Journal of Biotechnology, acest ulei esențial inhibă creșterea agenților patogeni și a bacteriilor. De asemenea, proprietățile sale antiseptice și antibacteriene îl transformă într-un puternic agent de curățare.
Boala care face ravagii printre femeile din România. Debutează sub forma unor crampe şi pare destul de inofensivă. Multe femei pun simptomele pe seama sindromului pre-menstrual, dar lucrurile stau mult mai rău decât atât.
Este considerată un fel de „cenuşăreasă” a bolilor ginecologice, deoarece nici în momentul de faţă, cu tot progresul ştiinţific, medicina nu a reuşit să ofere o explicaţie completă şi logică pentru această afecțiune.
Endometrioza este o boală progresivă, care afectează 10-15% dintre femei în timpul anilor de reproducere şi a doua cea mai frecventă cauza a infertilităţii. 30% până la 40% dintre femeile cu endometrioză sunt infertile.
Endometrioza constă în dezvoltarea endometrului, a mucoasei care tapetează pereţii interni ai uterului, în cu totul altă parte decât la locul potrivit precum la nivelul ovarelor, a trompelor uterine, pe peretele abdominal intern, vezica urinară, intestin; uneori poate ajunge până la plămâni, măduva spinării şi chiar la creier.
Sub influenţa hormonilor, endometrul se măreşte în fiecare lună pentru a primi o sarcină, iar în lipsa acesteia endometrul se elimină şi astfel se declanşează menstruația. În timpul menstruaţiei, celulele endometriale sunt eliminate, dar mucoasa din afara uterului nu are nicio modalitate de a părăsi corpul şi se inflamează, se poate rupe sau forma ţesut cicatrial dureros, care provoacă durere şi disconfort.
În mod normal, menstruaţia este asociată cu durere înainte de a începe faza de sângerare propriu-zisă, iar ea dispare în ziua a doua a menstruației.
La femeile care suferă de endometrioză durerea continuă toată perioada de sângerare şi inclusiv după, de aceea este foarte important să se prezinte la un consult amănunţit atunci când se sesizează durere înainte şi în timpul menstruaţiei, dureri sau tulburări intestinale, pelviene, în timpul sau după actul sexual sau mişcări intestinale sau urinare dureroase în timpul perioadelor menstruale.
Pentru unele femei durerea este atât de mare încât ajunge să le afecteze şi viaţa de zi cu zi.
Cauzele apariţiei endometriozei rămân încă necunoscute, există doar posibile teorii. Ce se ştie sigur este că boala e strict legată şi agravată de hormonii feminini (estrogeni). Unii cercetători spun că la menstruaţie ţesutul menstrual este împins retrograd în trompele uterine, intra în cavitatea abdominală şi de acolo se implantează la nivelul pelvisului, determinând astfel simptomele endometriozei.
Deoarece în timpul menstruaţiei ţesutul sângerează la fel ca endometrul, sângele poate cauza iritaţii ale ţesuturilor învecinate care se inflamează şi formează chisturi sau cicatrici.
Majoritatea medicilor sunt de acord cu faptul că aproape toate femeile au menstruaţie retrogradă prin trompe, însă doar cele care au probleme de imunitate ajung să dezvolte endometrioza.
Alte teorii atestă inclusiv predispoziţia ereditară de apariţie a endometriozei. De obicei, dacă mama are boala, fiica o va dezvolta, dar într-o formă mai severă. De asemenea, s-a demonstrat că endometrioza apare şi la femeile cu histerectomie (uter scos, ce duce la dispariţia menstruaţiei).
Sunt bănuite şi disfuncţiile imunitare (boli autoimune), dar nu se ştie dacă acestea se încadrează la cauze sau la consecinţe ale bolii. Mai sunt şi teorii legate de toxinele din mediu şi din alimentaţie ce au efect asupra nivelului hormonilor reproducători şi distrug membrana celulară.
Este foarte important ca femeile ce suferă de simptomele endometriozei să-şi facă anual controale pentru a-şi verifica ovarele. Dacă acestea prezintă chisturi de diferite dimensiuni, cu un aspect caracteristic pentru endometrioză, diagnosticul poate fi pus.
Prin ecografia transvaginală nu se poate depista decât boala avansată, deoarece aici se vor vedea doar chisturile care apar târziu în evoluţie. De aceea, diagnosticul de certitudine se realizează prin laparoscopie, o metodă minim invazivă şi foarte precisă ce permite şi vizualizarea implantelor de endometrioză şi excizia lor.
Discussion about this post