Magneziul este o minerală esențială pentru corpul omenesc. Numai în Statele Unite ale Americii, peste 80% din populație suferă de deficiență de magneziu care provoacă mari probleme de sănătate.
Dr. Carol Dean este un medic naturopat ce ne vorbește despre importanța acestei minerale
Este și autoarea cărții „Death by Modern Medicine”/”Moartea Medicinei Moderne”. A studiat importanța magneziului mai bine de 15 ani și putem spune că este un adevărat expert în domeniu. Dr. Dean vorbește despre beneficiile magneziului:
- Activează mușchii și nervii
- Activează adenozin trifosfatul, oferind energie organismului
- Ajută la digestia grăsimilor, proteinelor și carbohidraților
- Este un precursor al serotoninei
Este important ca în organism să existe un echilibru al mineralelor. Nu este suficient să luam calciu în exces, dacă organismul nostru este deficitar în magneziu.
Spasmele mușchilor sunt un rezultat al carenței de calciu și deficienței de magneziu.
Magneziul este important pentru sănătatea cardiovasculară. Un dezechilibru între calciu și magneziu poate provoca un atac al inimii. Dr. Dean ne spune că inima este organul care prezintă cel mai mult magneziu, în special în ventriculul stâng.
Bolile pe care le poate provoca lipsa magneziului
- Astmul, anxietate, depresie, insomnie, migrene
- Cheaguri de sânge, boli ale intestinelor, cistite
- Diabet, boli cardiace, hipertensiune, hipoglicemie
- Boli renale, boli ale ficatului
- Probleme locomotorii, neurologice, ginecologice
- Uzura dinților
- Sindromul lui Raynaud
Cum ne dăm seama că avem lipsă de magneziu?
Cele mai des întâlnite simptome sunt constipația, pierderea poftei de mâncare, stare generala de rău, oboseala, crampe musculare, senzație de înțepături și ace în membre, tulburări de somn, dureri de cap, dificultăți de concentrare și diverse modificări ale stării psihice.
Simptomele neurologice determinate de valorile scăzute ale magneziului sunt:
- apatia, depresia, dificultăți de concentrare, tulburări de memorie
- confuzia, halucinațiile, paranoia, coma (întâlnite mai ales în cazul deficiențelor severe)
Simptome neuromusculare includ:
- fasciculații musculare (spasme, convulsii), diverse sunete în urechi
- tremur, spasme musculare, slăbiciune musculară, ataxie, nistagmus, tetanos (mai ales în cazurile grave)
Cel mai des întâlnite simptome gastrointestinale sunt:
- scăderea poftei de mâncare
- dureri de stomac
- diaree sau constipație
Unele dintre manifestările cardiovasculare ale deficitului de magneziu ar putea fi:
- tahicardie supraventriculară
- extrasistola ventriculară
Tahicardie ventriculară sau chiar fibrilație a ventriculelor apar în mod normal in cazul unui deficit sever.
În plus, Dr. Dean este împotriva suplimentelor de calciu în exces, mai ales că unele persoane decid să ia numai suplimente de calciu și nu și suplimente de magneziu. Cele două minerale trebuie consumate în rație egală.
Vitamina K2 si vitamina D influențează nivelul de magneziu și calciu.
Spre exemplu, o cantitate ridicată de vitamina D poate duce la deficiență de magneziu.
Toate cele 4 sunt, totuși, importante pentru buna funcționare a organismului. Vitamina K2 asigură locul și nivelul de calciu. Este recomandat să se ia suplimente sau să se consume alimente care să fie bogate atât în vitaminele K2 și D, dar și în magneziu și calciu, în rații egale, altfel pot apărea probleme. Vitamina K2 și magneziul, de exemplu, se sprijină una pe cealaltă.
Surse alimentare de calciu sunt semințele, produsele lactate, legumele verzi și nucile.
În trecut nu era nevoie să luăm atâtea suplimente în fiecare zi din simplul motiv că tot ceea ce consumam, inclusiv solul în care cresc plantele, erau mai bogate în nutrienți, ne explică Dr. Dean.
Sursele alimentare de magneziu sunt: avocado, legume verzi (în special spanacul), alge de mare, semințe (semințe de susan, semințe de dovleac, semințe de floarea soarelui), nuci.
Din păcate, astăzi, multe dintre alimentele pe care le consumăm sunt sărace în minerale și vitamine, însă abundă în erbicide și alte substanțe toxice care inhibă absorbția corecta de minerale.
Baia cu sare Epsom este indicată pentru creșterea nivelului de magneziu. Există mai multe tipuri de suplimente de magneziu, fiecare cu propria biodisponibilitate și cu propriile efecte asupra sănătății.
– Sulfat de magneziu: folosit ca laxativ. Cereți sfatul medicului înainte de a începe să luați
– Glicinat de magneziu: dacă doriți să aveți un supliment cu cele mai înalte nivelei de
biodisponibilitate și de absorbție, ar trebui să luați glicinat de magneziu. Aceasta va îmbunătăți nivelul de magneziu din organism
– Oxid de magneziu: face ca scaunul să fie mai moale
– Clorida de magneziu și lactat de magneziu – conține 12% magneziu și se absoarbe mai ușor
– Treonat de magneziu – poate ajunge în membrana mitocondrială
– Taurat de magneziu – conține taurina, aminoacizi și magneziu. Calmează mintea, corpul și are proprietăți anti-acide
Magneziul ajută în buna gestionare a stresului, previne anxietatea, relaxează mușchii și reduce presiunea ce este pusă la nivelul vaselor de sânge ce cauzează o tensiune arterială ridicată.
Dr. Dean ne mai spune că doctorii pot comite greșeli când prescriu suplimente. Magneziul poate acționa ca un blocant natural de calciu.
Uneori, medicii prescriu medicamente care reduc tensiunea arterială, dar care în schimb duc la creșterea nivelului de colesterol. Colesterolul mărit apare mai ales când organismul este deficitar în magneziu. Cele mai multe dintre medicamente conțin fluorura și prezintă nenumărate efecte secundare.
Din păcate sunt mulți medici care se înșală asupra cerințelor organismului și recomandă creșterea nivelului de calciu în detrimentul nivelului de magneziu.
Dr. Dean este de părere că efectele inflamatorii sunt cauzate de calciu, iar efectele anti-inflamatorii sunt provocate de magneziu.
Ceea ce trebuie să reținem este că magneziul nu este mai puțin important decât calciul și ambele minerale trebuie consumate în cantități și rații egale.
Discussion about this post