Măceșul, fratele mai mare al trandafirului de grădină, este un arbust cu creștere sălbatică pe care îl poți vedea aproape oriunde: la marginea pădurilor, pe o pantă de munte, în parcuri, pe malul râurilor sau pe marginea drumurilor.
Medicina populară folosește toate părțile măceșului, de la flori și fructe până la frunze și rădăcini. Boabele portocalii recoltate în luna septembrie au cea mai mare concentrație de nutrienți iar un pic mai târziu când devin roșii conținutul de vitamine din acestea scade ușor.
Măceșul – Proprietăți medicinale
Măceșele abundă în vitamina C și conține și vitaminele B1, B2, B6, E și K, mangan, fosfor, zaharuri, pectine, taninuri, bioflavonoide, magneziu, calciu, acizi organici și săruri de fier. Are proprietăți bactericide și fitoncide.
Decoctul de fructe zdrobite de măceș are acțiune coleretică și antiinflamatoare, are efect benefic asupra activității sistemului digestiv și efect diuretic. Mai mult, nu irită epiteliul rinichilor.
Datorită conținutului de vitamina C, măceșele scad colesterolul din sânge, prevenind astfel formarea plăcilor aterosclerotice iar datorită conținutului de vitamina P, întăresc capilarele și favorizează o absorbție mai bună a acidului ascorbic.
Vitamina A din conținutul măceșelor măresc rezistența organismului, vitaminele B1 și B2 sunt necesare pentru sinteza purpurei vizuale și sunt implicate și în activitatea organelor hematopoietice iar vitamina K are capacitatea de a îmbunătăți coagularea sângelui.
Atât siropul cât și extractul și infuzia de măcese sunt extrem de eficiente pentru tuse convulsivă, pneumonie, difterie și scarlatină. Mai mult, vindecă rănile, ulcerele trofice, elimină pietrele la rinichi și ficat, oprește sângerările, vindecă gastrita cu aciditate scăzută, fracturile osoase și tulburările metabolice.
Infuzie de măceșe
Se pune 1 lingură de fructe într-un termos și se toarnă deasupra 500 ml de apă clocotită. Se lasă până dimineața următoare. Se recomandă câte o jumătate d pahar de 2 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mese.
Notă: infuzia își pierde proprietățile benefice după 2 zile.
Această infuzie are efect benefic asupra organismului, reducând și oprind sângerarea, eliminând bila, favorizând vindecarea arsurilor, degerăturilor și a altor răni și are excelente proprietăți regenerative. De asemenea, este foarte util și pentru tulburări circulatorii.
Discussion about this post