Încă din Evul Mediu, loboda a fost folosită și ca aliment dar și ca remediu naturist grație proprietăților medicinale cu care este înzestrat.
Loboda este una dintre verdețurile de primăvară care deschide sezonul unei alimentații mai ușoare, mai naturale și mai nutritive, deci mai benefice pentru sănătatea organismului și pentru menținerea siluetei.
Frunzele de lobodă au un conținut bogat de minerale și vitamine: vitaminele C și K, calciu, fier, fosfor, zinc, seleniu și magneziu. Mai mult, sunt și o sursă importantă de fibre și de proteine.
Bogată în antioxidanți
Conținutul bogat de antioxidanți este, poate, unul dintre cele mai importante efecte benefice ale lobodei.
Antioxidanții sunt aliați redutabili împotriva instalării mai multor boli cronice printre care și cancerul. De asemenea, joacă un rol important și în prevenirea formării ridurilor și în prevenirea îmbătrânirii premature a pielii.
Frunzele de lobodă abundă în vitamina C și astfel susțin sănătatea sistemului imunitar și susțin și numeroase procese din organism, precum regenerarea celulară.
Proprietăți diuretice
Consumate fie proaspete, fie în diferite mâncăruri gătite, frunzele de lobodă sunt un diuretic excelent care favorizează procesul de urinare normală și eliminarea toxinelor din organism.
Notă: în cazul persoanelor care suferă de gută sau litiază renală, loboda nu este recomandată în cantități mari sau în mod frecvent.
Bogată în fibre
Conținutul bogat de fibre din lobodă are multiple beneficii asupra tranzitului intestinal: ajută la atenuarea simptomelor de constipație și balonare, are efect ușor laxativ și poate preveni apariția unor boli gastrointestinale precum ulcerul sau cancerul de stomac.
Ajută la menținerea siluetei și la eliminarea kilogramelor în plus
În ambele cazuri, loboda poate fi un aliat de nădejde. Atât vitaminele cât și mineralele și proteinele din conținutul lobodei ajută la reglarea și la controlul proceselor enzimatice ale organismului și stimulează astfel metabolismul, accelerând și arderea caloriilor.
Întrucât are un conținut scăzut de calorii și este un aliment voluminos, oferă sațietate pe termen lung și nu dezechilibrează bugetul caloric.
Contribuie la sănătatea ochilor
Întrucât este bogată în antocianine și caroteni, loboda poate reduce riscul de cataractă și glaucomă, afecțiuni oculare grave care pot pune în pericol vederea. De asemenea, grație antioxidanților din conținut, reduce în mod considerabil riscul de degenerescență maculară.
Combate anemia
Loboda conține fier în cantătiți semnificative, un mineral esențial pentru formarea globulelor roșii în sânge și pentru transportarea oxigenului în organism. Astfel, poate spori nivelul de fier din organism și poate contribui la tratare anemiei.
Contraindicații
Loboda conține cantități semnificative de acid oxalic, astfel că persoanele care suferă de pietre la rinichi, calculi biliari sau gută ar trebui să evită consumul excesiv sau frecvent.
Discussion about this post