Mămăliga este un produs nelipsit din gospodăriile noastre. Este obținut prin fierberea mălaiului și conține acizi grași nesaturați, fibre, zinc, magneziu, fosfor, vitaminele E și K și nu îngrașă.
Poate părea un preparat banal însă oferă multiple beneficii sănătății noastre. Reprezintă o alegere sănătoase cu care se poate înlocui pâinea. Mămăliga este bogată în minerale și în vitaminele B6, C și E și în nutrienți de care corpul nostru are mare nevoie pentru a funcționa normal.
Grăsimile sănătoase din mămăligă au rolul de a susține buna funcționare a intestinelor și îmbunătățește digestia și procesul de ardere a țesutului adipos. Ingredientul său principal, porumbul, aduce aportul necesar de energie și ajută la concentrare mai ales grație conținutului de magneziu, zinc, fosfor, potasiu și riboflavină.
Lipsa caloriilor face mămăliga un preparat ideal și de bază în alimentația zilnică. Se poate combina cu diferite alimente dar cea mai cunoscută combinație este cea cu smântână și brânză. Faptul că mămăliga reduce riscul de cancer a fost demonstrat de-a lungul vremii de către cercetători. Efectele sale pozitive sunt benefice mai ales în cazuri de cancer de colon și în caz de hemoroizi. Chiar dacă nu vă confruntați cu aceste probleme, mămăliga este utilă și pentru prevenirea lor. Efectul său antioxidant ajută la reducerea colesterolului rău, susține buna funcționare a inimii și circulația sanguină optimă.
Un lucru important de menționat: doar adăugând în alimentația ta acest produs nu este suficient pentru a-ți menține sănătatea. Pe lângă consumul de mămăligă, trebuie să aveți grijă în ceea ce privește consumul de alcool, să evitați pe cât posibil alimentele grase, pastele făinoase și să faceți mișcare constant.
Pentru imunitate, mămăliga rămasă pe masă după ce ați servit-o nu se aruncă. Porția se taie felii groase de cel puțin 2 cm, se pun pe o plită la rumenit și se freacă cu un cățel de usturoi sau doi. Se face un amestec de pătrunjel și zeamă de lămâie care se toarnă pe felia unsă de usturoi. Acest preparat simplu și gustos sporește imunitatea și oferă încă o porție de vitamina C.
În caz de răceală și tuse expectorantă, preparați repede o porție de mămăligă și aplicați pe piept cu un șervet (ca să nu vă ardeți pielea). Veți expectora mult mai bine și mult mai ușor. În caz de nas înfundat, se stă cu fața deasupra ceaunului în care s-a preparat mămăliga. Se pune un prosop pe cap ca aburul să se ridice la nivelul sinusurilor.
Discussion about this post