Budincă de griș – un desert delicios și rapid – Pentru a pregăti budincă de griș după această rețetă, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
Ingrediente
- 125 grame griș
- 1 litru lapte
- 2 ouă
- 80 g zahăr pudră
- 2 plicuri zahăr vanilat
- 5 linguri zahăr
- stafide pentru decor
Cum se prepară?
Se pune laptele la fiert și, în momentul în care clocotește, se adaugă grișul în ploaie , zahărul vanilat și se amestecă energic. Se lasă să fiarbă 5 minute și apoi se trage vasul de pe foc.
Se bat ouăle cu zahărul pudră și se adaugă peste gris, după care se amestecă. Se unge cu unt un vas de copt, se presară cu zahăr, se toarnă amestecul și se coace 20 de minute. Se scoate prin răsturnare imediat, astfel încât să curgă și caramelul, după care se lasă la răcit. Se servește cu stafide deasupra.
Așa că… spor la treabă și poftă bună!
Rețetă Surpriză – Cozonaci Moldovenești
Gustoși și frumoși, după o rețetă de Sanda Marin
Folosim la aluat… la 1 kg de făină, 8-10 gălbenușuri, depinde cât de mari sunt ouăle, 300 g zahăr, un pachet de unt (noi folosim de 200 g, dar puteți pune și de 250, nu se modifică aluatul), câteva linguri de ulei care se folosesc la frământat și la întins foile, un praf de sare, 50 g drojdie, 500 ml lapte, zahăr vanilat, esență de rom, coajă rasă de lămâie și portocală; 50 g de unt pt uns tăvile.
Umplutura: cca 150 de nuci curățate de miez și măcinate, 5-6 linguri pline de zahăr, 1-2 linguri de cacao, cele 8 sau 10 albușuri de la ouăle folosite la aluat, esență de rom, stafide, sau bucățele de rahat, fiecare cum dorește. Pe deasupra: un ou bătut, miez de nucă întreg, câteva bucățele.
Drojdia se amestecă cu puțin zahăr și cu 2-3 linguri de lapte călduț și se pune deoparte 10 minute. Din făină se ia o mână (cca 4-5 linguri) și se opărește cu 100 ml lapte clocotit, amestecând des până când acest aluat devine ca o pastă. Este aluatul de ecler. Se lasă să se răcorească.
Restul de făină se pune într-un lighean, se face o gaură la mijloc și se pun toate ingredientele la un loc, inclusiv maiaua și aluatul de ecler răcorit, cu excepția laptelui care se adaugă treptat, pentru că poate să fie prea mult sau să mai trebuiască, asta depinde de gradul de umiditate al făinii.
Uleiul nu se pune în aluat, el se folosește doar la uns mâinile în timpul frământatului. Se lucrează bine aluatul timp de jumătate de ora, dacă este posibil.
Dacă nu, atunci măcar 10-15 minute. După ce se omogenizează coca, puteți să vă ungeți mâinile cu ulei ca să fie frământatul mai ușor. La urmă se lasă coca în ligheanul acoperit cu un șervet curat, lângă o sursă de căldură, la dospit timp de 2-3 ore.
Pentru ca aluatul să fie reușit, toate ingredientele se lasă de cu seară pe masa din bucătărie, ca să aibă toate aceeași temperatură când le folosiți.
În acest timp se poate face umplutura: nucile măcinate se amestecă cu zahărul și cacaua, apoi cu albușurile bătute spumă (puteți folosi mai puține albușuri, doar 4 sau 5, restul le puneți la congelator și le folosiți ulterior la altceva), iar la urmă se aromatizează cu esența de rom sau cu rom și se încorporează stafidele sau rahatul tăiat bucățele.
După ce aluatul a crescut, tot cu mâinile unse cu ulei se împarte în 3 și se fac 3 foi groase, pe planșeta unsă și ea cu ulei, foi care se ung cu nucă, apoi se rulează, iar la urmă se împletește cozonacul în 3, sau fiecare rulou poate constitui un cozonac separat.
Se ung tăvile cu unt solid, sau se folosește hârtie de copt unsă cu unt și se pun cozonacii în tăvi lăsându-se încă o jumătate de ora să crească. Înainte de a-i da la cuptorul încins, se ung cu ou bătut pe deasupra și se decorează cu câteva bucățele de miez de nucă.
Se țin la cuptor cca. o oră, o oră și un sfert la foc potrivit spre tare, și se scot când sunt rumeni, răsturnându-se imediat pe planșetă sau pe un fund din lemn.
Se pot tăia când se mai răcoresc un pic.
Poftă bună!
Discussion about this post