Ceaiurile din plante, pe lângă faptul că au un gust revigorant, sunt excelente pentru îngrijirea sănătății. Se pot prepara cu diferite tipuri de plante medicinale care oferă o varietate de beneficii organismului.
Printre acestea se numără și frunzele de dafin și mușețelul. Acest ceai ajută în ameliorarea durerii și simptomelor de gripă și răceală, în evitarea problemelor de stomac și digestive, reduce febra, îmbunătățește calitatea somnului, tratează inflamația etc.
Frunzele de dafin au acțiune digestivă și ajută la producerea de bilă de către ficat, stimulând performanța enzimelor digestive. Bila este un fluid care acționează asupra digestiei grăsimilor și asupra absorbției substanțelor nutritive. Astfel, cei care suferă de probleme digestive pot încorpora frunzele de dafin în ceaiuri.
Sunt bogate în vitamina A și C, seleniu, potasiu și antioxidanți care susțin sănătatea pielii, ajută la întărirea imunității, a vederii și a mușchilor. Mai mult, dafinul are și proprietăți antiinflamatorii și analgezice și este utilizat pe scară largă în ameliorarea inflamației. Proprietățile analgezice ajută la reducere durerilor de cap, de articulații și crampelor menstruale.
Un alt beneficiu al frunzelor de dafin este acțiunea diuretică care hidratează corpul și combate umflăturile și retenția de lichide, ajutând la buna funcționare a sistemului urinar. Au și efect calmant fără însă să provoace somnolență, așadar sunt potrivite pentru persoanele care trec prin momente stresante și vor să se relaxeze fără să piardă concentrația asupra activităților de rutină.
Ceaiul din frunze de dafin se recomandă și pentru ameliorarea gripei, febrei și congestiei nazale. Reduce nivelul colesterolului, glicemiei și trigliceridelor, provocând o scădere a nivelului de zahăr din sânge și contribuind la buna funcționare a inimii.
Frunzele de dafin conțin puternici fitonutrienți cu rolul de a proteja împotriva bolilor cardiovasculare. De asemenea, conțin acid cofeic, salicilați și rutină, compuși responsabili de creșterea sănătății inimii și de îmbunătățirea funcției cardiace.
Mușețelul ajută împotriva stresului, ajută la tratarea anxietății, combate insomnia, calmează, ameliorează crampele menstruale și greața. Ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și, implicit, controlează sau previne diabetul.
Grație efectelor antiinflamatorii, antimicrobiene și antioxidante, vindecă eficient rănile. De asemenea, este eficient și împotriva răcelilor obișnuite și acționează și ca un inhibitor al apetitului. Are proprietăți diuretice care contribuie la pierderea în greutate și elimină deșeurile toxice din organism.
Mușețelul conține o cantitate semnificativă de antioxidanți și substanțe nutritive care contribuie la o dietă echilibrată și sănătoasă. Are un conținut bogat de uleiuri volatile, mucilagii și flavonoide care ajută la protejarea mucoasei esofagului. Proprietățile calmante ale acestei plante sunt utile în reducerea disconfortului cauzat de refluxul acid. Ameliorează și inflamația esofagului cauzată de iritarea acidă.
Mai mult, mușețelul are și proprietăți sedative și calmante și este recomandat în tratamentul anxietății și insomniei: o ceașcă de ceai cu 30 de minute înainte de culcare.
Datorită proprietăților antiinflamatoare și antibacteriene, mușețelul se recomandă pentru tratarea infecțiilor vezicii urinare. Planta are și proprietăți vindecătoare și hidratante, făcând-o un remediu bun și pentru a trata diverse probleme ale pielii. Protejează pielea de daunele provocate de radicalii liberi și o menține sănătoasă și tânără.
Mușețelul ajută la creșterea nivelului de hipurat, un metabolit care acționează împotriva bacteriilor și care crește imunitatea. Planta conține și compuși chimici care cresc producția de limfocite B și macrofage, găsite în celulele albe din sânge și care elimină virusurile, bacteriile și ciupercile.
Ceai de dafin și mușețel – se prepară din 2 frunze uscate de dafin, 2 linguri de mușețel uscat și 300 ml de apă. Toate ingredientele se pun la fier. Când apa dă în clocot, se acoperă și se fierbe timp de 10 minute după care se oprește focul și se lasă ceaiul deoparte timp de 10 minute, sub capac. Ulterior, se strecoară. Se poate îndulci cu miere sau cu un pic de zahăr brun. Se recomandă de 2 ori pe zi, întotdeauna proaspăt preparat.
Discussion about this post