Busuiocul este o plantă ce ar trebui să fie mai des adăugată în farfuriile noastre. Busuiocul este o plantă foarte aromatică, cu frunze verzi. Există peste 6 specii de busuioc în lume și toate au înfățișare și gust diferit. Una din proprietăți este aceea că poate distruge colesterolul.
Busuiocul are și proprietăți antioxidante, fiind o parte importantă din stilul nostru de viață.
Această plantă protejează organismul de radicalii liberi, prevenind îmbătrânirea celulelor și formarea anumitor tipuri de celule canceroase.
Beta-carotenul este unul dintre antioxidanții care este perceput de organism ca fiind Vitamina A. Protejează vasele de sânge și tine organismul departe de astm, reumatism, osteoartrită, etc.
Minunat pentru inimă și vasele de sânge
Busuiocul conține foarte multă vitamina B6 și magneziu. Vitamina B6 previne acumularea substanțelor periculoase precum homocisteina, întărind sistemul cardiovascular. Relaxează mușchii și reduce riscul apariției aritmiilor.
Antibiotic natural
Noile cercetări arată că uleiul de busuiocul are un efect pozitiv asupra sistemului imunitar.
Frunzele sale au proprietăți antibacteriene și antiseptice, așa că poate fi utilizat pentru tratarea infecțiilor bacteriene și pentru distrugerea colesterolului.
Busuiocul pentru gătit
Busuiocul este un ingredient excelent și merge foarte bine cu multe mâncăruri. Busuiocul este întotdeauna adăugat la finalul preparării mâncărurilor deoarece are un gust puternic. Puteți prepara un sos gustos din busuioc tocat, usturoi și ulei de măsline. Acest sos poate fi servit cu paste, orez sau bruschete.
Puteți prepara chiar și desert din busuioc. Tăiați busuiocul și amestecași-l cu zeamă de lămâie, zahăr și apă. Puneți la congelator și când a înghețat, puneți conținutul în blender, amestecând ușor. Consumați! Puteți face și o salată cu specific italienesc, amestecând busuioc, mozzarella și roșii. Preparați ceai din busuioc, punând apă fierbinte peste busuiocul tocat mărunt. Lăsați să infuzeze, după care strecurați.
7 beneficii de sănătate ale busuiocului
Puternic anti-inflamator datorită uleiurilor esențiale:
Eugenol, citronelol, linalool, citral, limonena și terpineol, sunt doar câteva dintre uleiurile din busuioc. Efectul inhibător de enzime al eugenolului poate ajuta în cazul artritei reumatoide sau al afecțiunilor inflamatorii ale colonului.
Protejarea ADN-ului
Orientinul și viceninarinul sunt doi flavonoizi hidrosolubili din busuioc, care ajută celulele albe sanguine să protejeze structurile celulare și cromozomii de radiații, ca și de deteriorările bazate pe oxigen.
Favorizează sănătatea cardiovasculară
Nivelul înalt de magneziu ajută mușchii și vasele de sânge să se relaxeze, îmbunătățind fluxul sanguin. Exercițiul fizic este doar o parte a sănătății cardiovasculare; și nutriția este crucială.
Proprietăți antibacteriene
Uleiurile din busuioc furnizează protecție împotriva creșterii bacteriene nedorite, în mod similar uleiului de oregano (din aceeași familie de plante). Busuiocul inhibă tulpinile de bacterii (Staphylococcus, Enterococcus și Pseudomonas) care sunt larg răspândite și-au dezvoltat rezistență la tratamentele cu antibiotice. (Journal of Microbiology Methods/Jurnal de Metode Microbiologice, septembrie 2003)
Inhibă Shigella, o bacterie infecțioasă care declanșează diaree. De aceea este o bună idee includerea de busuioc și cimbru în dressingurile / sosurile de salată.
- În timpurile străvechi era utilizat ca antidot împotriva mușcăturilor de șarpe, și conferea oamenilor rezistență în timpul postului religios.
- Stimulează apetitul și ajută la diminuarea flatulentei. Ceaiul de busuioc, se spune, ajută în cazul dizenteriei, grețurilor și tulburărilor de stomac datorate gazelor.
- Alcalinizează corpul.
Ca toate verdețurile, busuiocul furnizează minerale alcalinizatoare, pentru a contrabalansa dieta tipic acidă. Busuiocul este așa de plin de fitonutrienți, încât este considerat plantă medicinală în toate sistemele de tratare a sănătății.
Curiozități despre busuioc
- Există 35 de feluri de busuioc ce aparțin familiei mentei. Ele se întind de la plante anuale la perene și arbuști. Busuiocul sfânt este cel mai faimos – cunoscut pentru calitățile lui medicinale și spirituale.
- Busuiocul a fost întotdeauna un simbol al dragostei în Italia.
- Busuiocul vine de la „basil”, care în grecește înseamnă regal sau regesc.
- În Grecia și Roma antică, doctorii credeau că trebuia ca cei ce îl cultivau să strige blesteme sălbatice pentru a-l cultiva cu succes.
- În India străveche, busuiocul era îndrăgit ca un simbol al ospitalității.
- Sunt multe superstiții din timpuri străvechi despre busuioc. Una spunea că o frunză de busuioc sub o oală, în timp, se transformă într-un scorpion, și mirositul plantei putea aduce un scorpion în creier.
- Când un băiat roman accepta o crenguță de busuioc de la iubita lui, era logodit.
- Busuiocul a fost utilizat la îmbălsămarea străvechilor mumii egiptene.
- În India, fiecare bun hindus este îngropat cu o frunză de busuioc pe piept. Aceasta este un pașaport pentru Paradis.
- A fost numit iarba sărăciei, pe baza ideii că ajută la protecția celor aflați la nevoie.
- Printre afrodiziacele tradiționale, busuiocul este comun multor culturi.
- Busuiocul dulce este cunoscut în multe culturi ca sporind în mod natural apetitul sexual și fertilitatea prin stimularea unei senzații de totală relaxare în corp și mușchi, simultan cu sporirea circulației sanguine.
- Se spune că mireasma busuiocului îi înnebunește pe bărbați — așa de mult, încât femeile și-ar pudra sănii cu busuioc uscat și făcut pulbere.
Nutriția oferită de busuioc
Busuiocul este o bogată sursă de mulți nutrienți, minerale și vitamine esențiale. Este o foarte bună sursă de fier și calciu, și o bună sursă de potasiu și vitamina C. Busuiocul proaspăt, precum cel de aici, este cultivat peste tot în lume.
Busuiocul, plantă aromată foarte utilă pentru sănătate
Busuiocul poate fi PERICULOS atunci când este utilizat în cantități semnificative pe termen lung. Conține estragol, o chimicală ce poate spori riscul de cancer la ficat. De aceea uleiul de busuioc poate fi PERICULOS datorită conținutului de estragol. La unii oameni, busuiocul poate determina un nivel scăzut al zahărului din sânge.
Cum se poate găti, cumpăra și depozita busuiocul
Busuiocul are o aromă distinctă, ceea ce înseamnă că nu-l poți adaugă în orice fel de mâncare și să te aștepți să aibă gust bun. Când merge, este delicios, însă aveți grijă în ce combinații îl folosiți și în ce cantități. O combinație potrivită și apreciată este de busuioc cu roșii, merge foarte bine în dresinguri cu lămâie și ulei și chiar în limonadă.
Discussion about this post