Ciorbă de burtă, dreasă cu multă smântână, picantă și usturoiată – este una dintre cele mai iubite ciorbe românești – pentru a o pregăti, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:
Ingrediente:
- 3 kilograme de burtă de vită
- un os de vită cu carne pe el
- o lingură rasă de boabe de piper
- 2 foi de dafin
- 2 morcovi
- o țelină mică
- 2 linguri de ulei
- o căpătană de usturoi (circa 10 cătei)
- 3 gălbenusuri
- 500 grame smantană pentru gătit cu 30 % grăsime
- o ceapă, sare, piper, oțet
Cum se prepară?
Burtă tăiată in bucăti mai mari si se pune la fiert in 5 litri de apă, impreună cu osul de vită, telina, boabele de piper, sarea si frunzele de dafin. Ciorba de burtă trebuie să aiba suficient lichid, fierberea burtii este destul de greoaie, poate fierbe si o oră jumătate, se mai completează cu apă dacă este nevoie.
După ce este fiartă burta, se strecoară zeama, care se pune intr-o oală curată, se indepărtează osul de vita, boabele de piper si frunzele de dafin si se taie burta in bucăti de aproximativ 8-10 cm.
Se pune la fiert zeama strecurată si se adaugă burta tăiată. Morcovii se curătă de coajă se dau pe răzătoare si se călesc, pană se inmoaie, cu două linguri de ulei. Ceapa se curătă, se toacă solzisori si se pune la călit peste morcovi.
Se adaugă morcovii căliti si ceapa in ciorbă si se mai fierbe ciorba circa 10-15 minute. Usturoiul se curătă, se pisează, se adaugă cateva linguri de apă foarte rece, apoi se adaugă mujdeiul in ciorbă, se potriveste gustul cu sare si piper.
Se freacă gălbenusurile cu smantană, se pune peste un polonic de zeamă fierbinte, apoi se adaugă compozitia in ciorbă, amestecandu-se cu o lingură de lemn.
Se drege gustul ciorbei cu otet, după gustul fiecăruia. Se serveste fierbinte, optional presărată cu pătrunjel verde tocat. Poate fi servită cu ardei iute proaspăt sau murat.
Vă dorim poftă bună și spor la gătit!
Discussion about this post