Cum poți să scapi de bătături fără să mergi la medic? Bătăturile sunt formațiuni cornoase ale epidermei de culoare brun-gălbuie, care apar în punctele de presiune ale încălțămintei și care sunt foarte neatractive și dureroase pentru picioarele noastre.
În general apar pe fața externă a degetului mic de la picioare, însă pot apărea și în talpă. Din fericire pentru cei care au bătături există unele remedii simple care pot ajuta pentru eliminarea lor.
În cazul când bătăturile sunt în talpă, sunt recomandate băi cu bicarbonat de sodiu, în fiecare seară, înainte de culcare. În 3 l de apă fierbinte se amestecă o linguriță de bicarbonat de sodiu, apoi se bagă picioarele în apă și se țin până ce apa se răcește.
După această baie, picioarele se masează cu vitamina A uleioasă. Apoi se pun șosete curate de bumbac.
În general la bătături ajută băile calde, apoi se pot aplica comprese cu frunze de iederă, care în prealabil au fost macerate timp de 3 ore în sucul de la o lămâie. După ce s-a aplicat acest tratament de patru ori se obțin rezultate vizibile.
Crăpăturile și pielea îngroșată pot fi îndepărtate cu ajutorul băilor de coada-calului. De asemenea un bun remediu sunt băile cu frunze de nuc, în combinație cu urzică, coada-șoricelului și mușețel. În 4-5 l de apă fierbinte se pune un pumn de amestec de plante. După ce pielea s-a înmuiat bine se rade zona îngroșată, apoi se șterge piciorul și se masează local cu alifie de gălbenele.
Cum scăpăm rapid de bătături
Hipercheratoza fisurată care apare în tălpi sau în palme poate fi tratată cu ajutorul unei plante ornamentale care se cumpără de la florării, numită ghețișoară. Frunzele de la această plantă trebuie curățate de pieliță, apoi ele se aplica cu partea zemoasă pe zona afectată și se bandajează.
Tratamentul se face în fiecare zi, timp de șapte zile.
Un excelent remediu pentru bătături este usturoiul. În fiecare seară se aplică cataplasme cu usturoi ras pe răzătoare și se țin de seară până a doua zi, tratamentul se face timp de două săptămâni. O altă metodă de tratament constă în folosirea frunzei de praz care se pune la macerat în oțet timp de 24 de ore.
Noaptea se aplică frunza pe zona cu bătătura, apoi dimineața se face baie caldă la picioare.
Repetând tratamentul tip de câteva zile bătătura se va coji. Uleiul de ricin ajută foarte mult în cazul bătăturilor cât și al crăpăturilor care apar în călcâie.
Seara, înainte de culcare, se fac frecții cu ulei de ricin, apoi se aplică propolis topit, se bandajează zona și se șine așa până a doua zi. Dimineața se face o baie fierbinte la picioare, apoi se îndepărtează cu atenție partea de la suprafață.
Rostopasca are proprietăți cicatrizante, bactericide și antimicotice, de aceea sucul din această plantă medicinală poate fi utilizat cu succes pentru tratarea bătăturilor. Se aplică suc de rostopască direct pe zona afectată, de două ori pe zi, o perioadă de 20 de zile. De asemenea se pot aplica local și comprese sterile cu unguent de rostopască.
Ceapa aplicată direct pe zona îngroșată înmoaie zona respectivă deoarece conține sulfide și în cele din urmă desprinde miezul bătăturii. Apoi se face baie caldă la picior și se unge zona cu alifie de gălbenele care ajută la vindecarea rănii.
Dacă se aplica o bucățică de roșie pe bătătură, se bandajează și se ține de seara până dimineața, a doua zi bătătura se va extrage destul de ușor.
Bătăturile pot fi înmuiate cu uleiul de cimbru, care în prealabil trebuie puțin diluat cu un alt ulei și apoi aplicat local, de 2 ori pe zi. Nu se aplică niciodată pe răni sau pielea sensibilă, deoarece este prea concentrat.
Seara, după baie, țesutul cornos poate fi înmuiat cu ajutorul unui unguent de coajă de stejar, pătlagină, sau gălbenele.
Pentru ca bătătura să cadă singură se fac băi calde și apoi se aplică mai multe straturi de ceară de albine, timp de 3 zile. De fiecare dată se spală zona cu apă călduță. Se pun la macerat o parte flori de crin și două părți ulei timp de o săptămână. Apoi se fac frecții ale zonei afectate și se aplică comprese.
Un alt macerat foarte bun este realizat în 24 h din 6 frunze mărunțite de gălbenele și 6 linguri de alcool sau oțet. Se aplică local comprese și se țin timp de două zile. De mare ajutor în tratarea acestor afecțiuni sunt frunzele de varză zdrobite.
Baia la picioare cu macerat de urzici este un tratament excelent, apoi se unge bătătura cu esență de urzici. De asemenea sunt recomandate și ceaiurile de urzici, care se beau după ce s-au răcit. Bătăturile se tratează foarte bine și prin aplicarea de comprese cu bitter suedez.
Leac simplu, rapid și eficient pentru bătături
Arsurile sau crăpăturile din talpă se pot trata cu tinctură de tătăneasă. Într-o sticlă închisă la culoare se pune rădăcina de tătăneasă mărunțită, apoi se adaugă alcool de 50º. Se macerează timp de 10 zile, apoi se aplică de 2 ori pe zi direct pe piciorul spălat, iar după o săptămână se văd rezultatele.
Foarte bune sunt compresele cu smântână, gălbenuș de ou, miere de albine, în părți egale. Acestea se aplică și se țin timp de câteva ore, apoi se spală piciorul cu apă călduță.
De asemenea sunt recomandate compresele cu frunze de pătlagină sau cu suc de ceapă.
Pentru a nu mai avea mâinile aspre sau crăpate trebuie unse cu suc de lămâie, apoi cu ulei de sunătoare sau glicerină. Monturile de la picioare se tratează cu oțet de mere care se aplică sub formă de comprese în strat subțire, apoi se presară peste acestea tămâie pisată și se bandajează.
Pentru crăpăturile sângerânde ce pot să apară la călcâie se recomandă un tratament pe bază de gălbenele și ceapă. Se poate cumpăra o cutie cu alifie de gălbenele de la plafar, se amestecă alifia cu o ceapă dată pe răzătoare. În fiecare seară se ung călcâiele cu acest amestec și apoi se pun șosete și se țin până dimineața. Compoziția se păstrează la frigider.
Și alimentația este importantă, ea trebuie să conțină: morcovi, gutui, varză, cartofi, măsline, castraveți. De asemenea, nu trebuie uitat ca și pielea picioarelor trebuie să fie foarte bine hidratată la fel ca restul corpului.
Discussion about this post