Obișnuiești să bei apă caldă cu lămâie dimineața? Cum se procedează corect – Apa plată cu lămâie este o băutură cu efect energizant și revigorant, cu o mulțime de beneficii, atât pentru sănătate, cât și pentru siluetă. Dar există şi un efect negativ al acestei băuturi…
Apa cu lămâie conţine cele mai multe substanţe nutritive şi vitamine esenţiale pe care le poate conţine o băutură atât de simplă – stimulează sistemul imunitar și procesele metabolice încă de la prima oră a dimineții.
Aciditatea apei cu lămâie poate avea un efect negativ asupra smalţului dentar. Dacă beţi apă cu lămâie în fiecare zi, smalţul dinţilor va avea de suferit. Din nefericire, acesta nu este singurul aspect negativ al acestei băuturi – poate sensibiliza dinții la preparate calde sau reci, astfel că nu vă veţi mai putea bucura de înghețața preferată…
Prima greșeală – apa caldă cu lămâie – provoacă o eroziune mai severă. Temperaturile ridicate încurajează reacţiile chimice. De asemenea, crește aciditatea.
A doua greșeală frecventă – beţi apa cu lămâie imediat după ce v-aţi spălat pe dinţi. Primul lucru pe care cele mai multe persoane îl fac dimineața este spălatul pe dinţi. Acidul din apa cu lămâie înmoaie smalţul dinţilor, cu atât mai mult dacă folosiţi o perie cu mai tare.
Cum putem evita aceste efecte negative?
Folosim un pai!
Folosim o perie cu dinții mai moi.
În acest fel, apa nu va atinge dinţii. Nu uitaţi că apa rece sau la temperatura camerei este o opţiune mai bună decât apa caldă – fierbinte. Puteţi încerca şi alte tipuri de apă, cum ar fi apa cu castravete. Aceasta vă oferă toate beneficiile, mai puțin aciditatea.
Puteți să vă bucurați în continuare de apa cu lămâie dimineața, dar nu uitați că și sănătatea orală este foarte importantă.
Doamna doctor Luminiţa Lavinia Florea, nutriţionist la Centrul ProVita, oferă şi explicaţia pentru care lămâia este un aliat de nădejde împotriva excesului ponderal:
„Apa caldă cu lămâie, consumată cu 30 de minute înainte de masă, are rolul de a da o mână de ajutor acidităţii gastrice prin creşterea nivelulului acestei acidităţi, dat fiind că lămâia are astfel de proprietăţi. Astfel, se îmbunătăţeşte procesul de digestie al alimentelor care urmează să fie consumate.
În concluzie, atâta timp cât lămâia este bine tolerată (unele persoane pot avea arsuri digestive în urma consumului de lămâi), se poate folosi ca ajutor înainte de mesele de dimineaţă şi prânz, cele mai consistente din zi.”
În plus, prezenţa vitaminei C din lămâie, alături de alimente bogate în fier (carnea roşie, albă, legumele verzi), duce la creşterea absorbţiei fierului şi calciului, minerale cu rol esenţial în dezvoltarea armonioasă a organismului şi menţinerea unui sistem imunitar puternic.
Un pahar cu apă amestecată cu suc de lămâie are doar 25 de calorii, însă prezintă numeroase beneficii: aport crescut de calciu, potasiu, vitamina A, C, fier şi fibre pectinice (solubile – prezente în special în mere, fasole, morcovi, ovăz, in, sfeclă, seminţe de susan etc.) – care ajută la absorbţia nutrienţilor, controlează nivelul de colesterol, previn constipaţia, conferă saţietate pe termen lung şi ajută la slăbit.
Iar în ceea ce priveşte beneficiile consumului de apă cu lămâie în perioadele de detoxifiere, specialiştii recomandă să privim cu scepticism informaţiile potrivit cărora ar ajuta la eliminarea mai rapidă a toxinelor.
Şi asta pentru că în coaja de lămâie există, într-adevăr, un antioxidant numit d-limonene, care are capacitatea de a activa anumite enzime hepatice cu rol în detoxifierea generală a organismului. Însă este nevoie de o cantitate imensă deoarece într-un litru de suc se găseşte o cantitate de aproximativ 100 mg de d-limonene, acel antioxidant minune, iar doza minimă necesară pentru a pune în funcţiune tot acest proces de detoxifiere este de 500 mg.
Deci ar trebui să bem vreo 5 litri de suc de lămâie (nediluat cu apă) pentru a beneficia de efectele promise, lucru complet nerecomandat, mai ales dacă suferiţi de gastrită sau ulcer gastroduodenal.
Discussion about this post