Sistemul imunitar este un ansamblu de interacţiuni complexe, ce implică diferite organe , structuri şi substanţe. Sistemul imunitar luptă împotriva microorganismelor care produc boli şi care îngreunează procesul de vindecare.
Cum funcţionează sistemul imunitar
Organismul uman are două sisteme de apărare:
– Imunitatea înnăscută (moştenită)
– Imunitatea dobândită (individuală, specifică)
Atunci când în corp pătrund agenţi patogeni din mediu, primul care intră în acţiune, ca primă barieră de apare, este sistemul imunitar înnăscut. Este vorba despre grupurile de fagocite, care pornesc în căutarea intruşilor, pretutindeni în organism. Atunci când întâlnesc unul, îl încorporează şi îl digeră – mai exact, îl înghit.
Tot ele pun în circulaţie celulele dendritice, care, de asemenea, înghit bacterii. Cu toate acestea, principala lor misiune constă în activarea imunităţii dobândite (următoarea treaptă a sistemului de apărare.
Imunitatea dobândită, respectiv limfocitele T (o formă de globule albe), identifică inamicul şi trimit un semnal către limfocitele B (tot un tip de globule albe). Acestea din urmă produc anticorpi specifici, care ajută fagocitele să găsească mai uşor invadatorii şi să-i distrugă.
Apa rece stimulează sistemul imunitar
Băile cu apă rece au o tradiţie veche în numeroase culturi. Există mai multe procedee de călire şi de tratare a organismului cu apă rece, printre care şi călcarea uşoară a apei reci cu tălpile.
Această metodă a devenit un adjuvant de bază în menţinerea sănătăţii, în prevenirea îmbolnăvirilor, ba chiar şi în tratarea cu succes a unor boli deja instalate.
Motivul: procedurile fizitoterapeutice bazate pe folosirea diversă a apei îmbunătăţesc circulaţia periferică, întăresc activitatea inimii, conferă un tonus muscular bun şi cresc rezistenţa inimii. Nu în ultimul rând, acestea cresc rezistenţa organismului la infecţii şi la fortifierea sistemului nervos, ceea ce ajută, implicit, la menţinerea sănătăţii în parametri normali.
Un procedeu de călire, de tratare şi de întărire a sistemului imunitar, constă în călcarea apei:
Întărirea sistemului imunitar în 15 secunde
Profesorul rus Sergey Bubnovsky, specialist în kinesioterapie, recomandă o metodă foarte simplă şi eficientă, care relaxează, alungă senzaţia de picioare grele şi obosite, vindecă răceala şi consolidează imunitatea.
Sfatul specialistului este următorul:
– În fiecare seară, se umple un lighean cu apă rece, în care se înmoaie picioarele. Nu se foloseşte apă caldă.
– Loviţi uşor apa cu tălpile şi jucaţi-vă cu ea timp de 15 secunde. După acest timp, se scot picioarele din apa rece, iar fără a le usca sau şterge cu prosopul (ci ude) vor fi încălţate imediat cu o pereche de şosete groase din lână. Timp de un sfert de oră, se va circula prin casă. Repetaţi această procedură în fiecare seară, pentru stimularea imunităţii.
– În cazul în care răceala este deja instalată, o astfel de metodă inedită ajută la fortificarea promptă a imunităţii. În acest caz, călcarea apei se va face la fiecare 4 ore. Tratamentul nu afectează simptomele de răceală şi nu are efecte adverse.
De asemenea, atunci când se face baia rece, este important ca în încăpere să fie cald, iar picioarele să fie şi ele calde. Opţional, se pot alege vase mai adânci în care, cufundând picioarele, apa să le cuprindă pe acestea până sub genunchi.
Discussion about this post