Daca pana acum nu ai fost tentata sa le incerci poate ca nu ai aflat despre beneficiile semintelor de chia pentru sanatate si nici nu ai vazut cateva preparate culinare delicioase pe care le poti face cu ajutorul lor.
Aceste seminte minuscule sunt pline de nutrienti valorosi pentru corpul nostru:
Fibre, acizi grasi omega-3 (scad colesterolul rau), proteine, vitamine (A, B, E, D), antioxidanti si minerale (calciu, fosfor, potasiu, sulf, fier, iod, cupru, zinc, sodiu, magneziu, mangan).
Poti sa faci budinca fara foc cu seminte de chia – Chiar daca la o prima vedere nu par foarte apetisante, dupa ce sunt inmuiate in lapte/apa/smoothie ele se umfla, absorb tot lichidul.
Se transforma intr-o budinca delicioasa si nutritiva pe care o poti combina cu o multime de fructe si cereale pentru a obtine un mic dejun hranitor. Amesteca doua linguri cu seminte de chia intr-un pahar cu orice suc proaspat stors, fructe pisate sau lapte de vaca/vegetal.
Poti sa faci un gem rapid de fructe de padure cu seminte de chia – Ca sa faci gem proaspat ai nevoie de fructul preferat (de exemplu capsunile, afine, zmeura), seminte de chia si putina miere de albine. Se piseaza capsunile si se amesteca cu 1-2 linguri de seminte de chia si putina miere de albine (dupa preferinta).
Semintele vor absorbi sucul din fructe si vei obtine o pasta cu o consistenta de gem.
Poti sa faci icre vegetale cu seminte de chia – Se amesteca semintele de chia cu ceapa rasa fin, ulei de masline, apa, sare si lamaie.
Poti sa faci o bautura energizanta si remineralizanta cu seminte de chia. Amesteca 2 lingurite de seminte de chia cu doua cani de suc proaspat stors de portocale si putina pulbere de ghimbir.
Toarna totul intr-o sticla mare si ai la indemana o bautura energizanta pe care sa o consumi pe parcursul zilei sau in timpul antrenamentului la sala.
Poti sa faci smoothie-uri hranitoare – Amesteca semintele de chia in blender cu lapte vegetal, banane, migdale si alte fructe preferate.
Poti folosi semintele de chia in locul oualor in preparatele coapte. Daca vrei sa faci o prajitura de post sau vegana poti sa inlocuiesti oul cu semintele de chia amestecate cu apa.
Pentru a inlocui un ou ai nevoie sa amesteci o lingura cu seminte de chia si 3 linguri de apa. Se lasa 15 minute pana cand semintele absorb lichidul si vor avea o consistenta gelatinoasa.
Poti sa faci crackersi si batoane energizante,in amestec cu alte nuci si seminte poti sa obtii crackersi hranitori cu seminte de chia. Daca vrei sa faci batoane energizante, poti sa mai adaugi fructe uscate (merisoare, stafide, curmale), ulei de cocos presat la rece si unt de arahide/migdale.
Semințele de chia conțin:
- De 5 ori mai mult calciu decât laptele
- De 3 ori mai mulţi antioxidanţi decât afinele
- De 3 ori mai mult fier decât spanacul
- De 2 ori mai multe proteine decât orice alte boabe, seminţe sau nu
- De 2 ori mai mult potasiu decât o banană
Voi cum consumați semințele de chia?
Discussion about this post