Ingrediente necesare pentru aluat:
- 1,5 kg făină
- 450 g zahăr
- 250 ml lapte
- 8 gălbenușuri
- 250 g smântână sau kefir
- 100 ml ulei
- 200 g unt moale
- 75 g drojdie proaspătă sau 21 g drojdie granulev
- 1 lingură esență de rom
- 1 lingură coajă de lămâie
- 1 lingură esență de vanilie
- 1 linguriță sare
Ingrediente necesare pentru umplutură:
- 8 albușuri
- 500 g nucă măcinată
- 200 g zahăr
- 300 g rahat
- 1 lingură mare pudră de cacao
- 1 linguriță coajă de lămâie
- 1 praf de sare
Pentru uns:
- 1 gălbenuș de ou amestecat cu 2 linguri de lapte
Mod de preparare:
Într-un bol, batem gălbenușurile împreună cu un praf de sare. Cernem făina de două ori într-un bol mare și o amestecăm cu drojdia granule. Dacă folosim drojdie proaspătă, o amestecăm cu 100 ml de lapte cald, cu o linguriță de zahăr și cu o linguriță de făină.
Încălzim laptele și adăugăm zahărul. Amestecăm până acesta se dizolvă de tot, apoi îl dăm deoparte și adăugăm coaja rasă de lămâie și esențele.
Când se răcorește, amestecăm laptele cu kefirul ținut la temperatura camerei și cu uleiul. În mijlocul făinii, facem o adâncitură unde turnăm treptat compoziția lichidă. Dacă folosim drojdia proaspătă, o adăugăm acum și pe ea. Amestecăm până se încorporează toate ingredientele, apoi răsturnăm aluatul pe suprafața de lucru.
Frământăm aluatul timp de 30 de minute, adăugând treptat și untul moale. Când este gata, punem aluatul înapoi în vas, acoperim vasul cu un prosop curat de bucătărie și îl lăsăm să crească, la loc cald, până își dublează volumul inițial.
Umplutura: într-un bol, amestecăm toate ingredientele, în afară de rahat.
Când aluatul a crescut, îl împărțim în 8 bucăți egale pe care le frământăm un pic. Pe suprafața de lucru unsă cu un pic de ulei, dăm formă dreptunghiulară fiecărei bucăți de aluat, întindem apoi umplutura pe toată suprafața, punem și bucățile de rahat și rulăm. Împletim prin răsucire câte două rulouri, apoi le așezăm în tăvi tapetată cu hârtie de copt.
Acoperim apoi tăvile cu un prosop curat de bucătărie și lăsăm deoparte timp de 30-40 de minute, după care ungem cozonacii cu gălbenușul amestecat cu lapte și așezăm deasupra lor și câțiva mieji de nucă.
Dăm tăvile la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius și coacem cozonacii timp de 50 de minute sau până se rumenesc frumos.
În primele 20 de minute, nu deschidem deloc ușa cuptorului.
Să îi savurați cu poftă! Poftă bună!
Discussion about this post