Deoarece în mănăstire se mănâncă mâncare bună și sănătoasă pe tot parcursul anului, se spune că postul nu este dificil. Iată câteva feluri de mâncare pentru preparatele din Postul Paștelui din care te poți inspira, făcute la mănăstire.
Se respectă toate dezlegările, astfel că în zilele de pește se mănâncă doar pește. Uleiul se consumă cu multă chimbuință în post și se consumă alimente de sezon.
Temelia alimentației în Postul Paștelui sunt cartofii, ciupercile, fasolea, nuca, măslinele, morcovii, ceapa, țelina, varza, la care se adaugă făina de porumb și făina de grâu.
În completare vin dulcețurile și gemurile, tocănițele de legume și zacusca, toate pregătite din toamnă pentru această perioadă.
Nu există nici o masă de prânz fără ciorbă sau broș, care sunt preparate cu fasole, cartofi și ciuperci și sunt urmate de mâncare de fasole scăzută bine și mâncare de cartofi.
O altă categorie cuprinde urzici, leurdă, spanac și lobodă, toate adăugate generos în ciorbele de zarzavat.
Nu lipsesc nici dulciurile: se fac copturi, gogoși și plăcinte cu nucă, mere și gem. Se coc mere îndesate cu nucă și îndulcite cu miere și se mănâncă, de asemenea, pâine de casă cu gem.
Pe masă se mai pun și prune uscate și se mai consumă și tăieței de casă (fără ou) tăvăliți prin nucă și miere, după modelul mucenicilor.
Discussion about this post