Cătina cu miere de albine este un adevărat leac universal. Conține de 10 ori mai multă vitamina C decât fructele citrice și de 2 ori mai multă decât faimoasele măceșe. Conține de asemenea și alte vitamine și elemente precum: A, B1, B2, B6, B9, E, F, K, O, betacaroten, celuloză, fosfor, potasiu, fier, calciu, magneziu.
Cercetători de prestigiu au stabilit că nicăieri în lume cătina nu conține atât de multe principii active, vitamine, minerale, microelemente, flavonoizi și aminoacizi ca cea din România.
Datorită concentrației foarte mari de vitamina C, cătina te ferește de răceli. Cunoscută și sub denumirea de ginseng românesc, cătina este un tonic excelent, mărind rezistența atât la efort intelectual, cât și la efort fizic. Se recomandă împotriva asteniei de primăvară, dar și elevilor și studenților, mai ales în perioadele de vârf, teze și examene.
Proprietățile antioxidante de la cătină cu miere de albine sunt recomandate pentru întărirea sistemului imunitar (poate vindeca orice viroză respiratorie sau răceală). De asemenea, este recunoscută și pentru beneficiile sănătății ochilor după un consum zilnic de cătină cu miere de albine.
Reglează sistemul endocrin și previne atacurile de cord (practic, asigură o bună funcționare a întregului organism și previne rateurile inimii în urma unei vieți toxice de oraș).
Cătina cu miere de albine are un conținut de microelemente similare cu sângele uman. Este ușor asimilată de organism pentru că vine cu efectul său antibacterian, bacteriostatic, vindecător și reparator. Mierea aduce alături succesul în tratarea bolilor hepatice, digestive, a bolilor ficatului și a sângelui.
Mod de preparare a cătinei cu miere de albine
Într-un borcan de 800 ml se zdrobesc 500 g boabe de cătină, peste care se adaugă 500 g miere. Se consumă zilnic câte o linguriță din acest preparat și astfel organismul este fortificat în perioadele când răceala și gripa încearcă să ne răzbească.
Se lasă la macerat 3 săptămâni în borcan închis și în frigider.
Proporția ideală este două părți miere și o parte cătină. Dacă se pune prea puțină miere se va subția foarte mult, iar cătina fiind destul de zemoasă va începe să fermenteze. Este bine ca boabele de cătină să fie zdrobite și cojile aruncate – altfel, boabele se vor lipi de limbă și unii nu suportă senzația.
Cătina cu miere de albine este un produs magnific, dar poate fi folosită ca medicament și mai puternic. Se amestecă într-un litru de compoziție, 500 ml cătină cu miere de albine, 100 gel de aloe vera, 50 ml pastă de usturoi, macerat de afine și 5-6 linguri de polen (crud sau pulbere).
Acest produs este mai mult decât poate avea nevoie orice boală ca să dispară din corpul tău.
Excelentă în caz de arsuri, dar și anemie sau alcoolism
Atât cătina, folosită ca atare sau uscată, cât și preparatele din cătină au darul de a regla tranzitul intestinal. Dacă suferi de constipație, siropul de cătină ți-ar putea fi de leac.
Specialiștii spun că uleiul de cătină, bogat în acizi grași esențiali, licopen, tocoferoli și fitosteroli, este de un real folos în tratarea arsurilor, termice și chimice, chiar extrem de grave.
Uleiul de cătină este, de asemenea, folosit cu bune rezultate și în tratamentul ulcerului gastric și duodenal, al diareii, al urticariei și stărilor alergice, al reumatismului, al alcoolismului, al anemiei, al asteniei și al stresului.
Surse: formulaas.ro, blog.jorjette.ro, grijapentrusanatate.ro, health.com, frunza-verde.ro
Discussion about this post