Ingrediente necesare pentru 2 rulade baigli:
Pentru aluat:
- 500 g făină
- 150 ml lapte călduț
- 200 g unt cu minim 82% grăsime
- 10 g drojdie proaspătă
- 70 g zahăr pudră
- 2 gălbenușuri
- 1 plic zahăr vanilat
- Coaja rasă de la 1 lămâie
- Un praf de sare
Ingrediente necesare pentru umplutura de nucă:
- 250 g nucă măcinată
- 100 ml lapte
- 70 g stafide – opțional
- 70 g zahăr
- 1 plic zahăr vanilat ( sau esență de vanilie )
- Coaja rasă de la 1 lămâie
Ingrediente necesare pentru umplutura de mac:
- 250 g mac măcinat
- 100 ml lapte 70 g stafide – opțional
- 70 g zahăr
- 1 plic zahăr vanilat ( sau esență de vanilie )
- Coaja rasă de la 1 lămâie
Mod de preparare:
Pentru aluat, amestecăm drojdia cu un pic de lapte până se dizolvă, după care lăsăm amestecul deoparte. Într-un bol mai mare punem făina și untul la temperatura camerei și amestecăm cu mâinile, ca la tarte.
După ce obținem o compoziție nisipoasă, adăugăm drojdia cu lapte, zahărul, gălbenușurile, un praf de sare, vanilia și coaja de lămâie.
Amestecăm bine și turnăm treptat și laptele călduț.
Transferăm aluatul pe suprafața de lucru presărată cu făină și frământăm timp de 3-4 minute. Vom obține un aluat suplu și nelipicios, destul de gras. Îl acoperim cu folie alimentară și îl dăm la frigider pentru 30 de minute.
Pentru umplutura de mac, turnăm laptele într-o cratiță și adăugăm și stafidele și zahărul. Amestecând, fierbem până zahărul se dizolvă complet.
Ulterior, luăm de pe foc și turnăm amestecul peste mac, adăugăm coaja de lămâie și vanilia. Lăsăm umplutura să se răcească până la temperatura camerei. Dacă vi se pare prea uscată, mai puteți adăuga lapte.
Pentru umplutura de nucă, turnăm laptele într-o cratiță și adăugăm și stafidele și zahărul. Amestecând, fierbem până zahărul se dizolvă complet. Ulterior, luăm de pe foc și turnăm amestecul peste nuca măcinată, adăugăm vanilia și coaja de lămâie.
Lăsăm umplutura să se răcească până la temperatura camerei.
După cele 30 de minute, scoatem aluatul din frigider și-l împărțim în două părți egale. Luăm prima bucată și o modelăm într-o bilă după care o întindem într-o foaie subțire.
Încercați să nu mai puneți făină pe blat. Distribuim uniform umplutura peste foaie, lăsând o margine de 1-2 cm liberă de jur împrejur.
Procedăm la fel și cu cealaltă jumătate de aluat.
Așezăm cozonacii în tava aragazului tapetată cu hârtie de copt și îi ungem cu gălbenuș de ou. Dăm tava la frigider pentru 10 minute, cât să se întărească gălbenușul, după care ungem din nou cozonacii, dar de tata aceasta, cu albuș.
Îi mai lăsăm la frigider pentru încă 10 minute.
După ce se întărește și albușul, înțepăm cozonacii din loc în loc cu o scobitoare.
Îi coacem timp de 30-40 de minute, la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius.
Să savurați cu poftă! Poftă bună!
Discussion about this post