Hipertensiunea sau tensiunea arteriala crescuta este o afectiune frecventa in care sangele exercita o presiune exagerata asupra peretilor arteriali, ceea ce poate duce la complicatii precum boli cardiace, accidente vasculare cerebrale si chiar insuficienta renala.
Hipertensiune arteriala – ce factori afecteaza tensiunea arteriala
Tensiunea arteriala poate fi afectata de multi factori, printre care:
- Cantitatea de apa si cantitatea de sare din corp
- Sanatatea rinichilor, a sistemului nervos si a vaselor de sange
Nivelele de hormoni din corp
De multe ori, valorile tensiunii arteriale se modifica si cresc odata cu inaintarea in varsta, din cauza ca vasele de sange devin rigide pe masura imbatranirii. Cand acest lucru se intampla, tensiunea arteriala creste.
Hipertensiunea creste riscul producerii unui atac cerebral, al unui atac de cord, a insuficientei cardiace, al imbolnavirii rinichilor si a mortii premature.
Hipertensiune arteriala primara: simptome
In cele mai multe cazuri, hipertensiunea nu are simptome, ci se determina prin masurarea tensiunii de catre medicul specialist. Pentru ca nu exista simptome, oamenii ajung, in unele cazuri, sa dezvolte boli de inima sau rinichi din cauza ca nu afla la timp ca au tensiunea arteriala foarte mare.
Simptomele apar abia in cazul hipertensiunii maligne, o forma severa si periculoasa de hipertensiune. Hipertensiunea maligna se manifesta prin dureri severe de cap, stari de greata, voma, stari de confuzie, probleme cu vederea sau sangerari nazale.
Alimentele care va ajuta la reglarea hipertensiunii sunt castravetii si usturoiul. Castravetii sunt plini de apa, fibre, potasiu si magneziu. Potasiu ajuta la echilibrarea cantitatii de sodiu in celule.
Daca sodiul nu este echilibrat atunci poate duce la arteroscleroza. Pe de alta parte, fibrele regleaza tensiunea arteriala si de asemenea, reduc colesterolul prevenind diabetul zaharat de tip 2.
Usturoiul crud este utilizat in mod traditional pentru a controla tensiunea arteriala, colesterolul ridicat, boli de inima coronariene, infarctul miocardic, reducerea fluxului sanguin datorita ingustarii arterelor si ateroscleroza.
Exista dovezi ca alicina, compusul activ din usturoi poate folosi acelasi mecanism ca si medicamentele asupra tensiunii arteriale, numiti inhibatori ai ECA pentru scaderea tensiunii arteriale. Se crede ca usturoiul previne crearea angiotensiei II, un hormon care ajuta la relaxarea vaselor de sange.
Usturoiul ajuta si la reducerea colesterolului.
Iata reteta pentru o minunata salata care va imbunatateste starea de sanatate.
Este recomandata in consumul zilnic!
Ingrediente
- 3 catei de usturoi
- 1 castravete
- cateva lingurite de apa
- o lingura de otet de mere
- o jumatate de ceapa
Cum se prepară?
Curata usturoiul, apoi piseaza-l si amesteca-l impreuna cu sarea si otetul. Spala castravetii, taie-i felii, apoi asaza-i intr-un castron. Curata si taie marunt ceapa. Pune usturoiul si ceapa peste castraveti si amesteca bine. La final poti adauga putina apa si patrunjel maruntit. Mai amesteca inca o data si salata este gata.
Discussion about this post