În caz de probleme cu infecțiile sinusurilor, în caz de răceală sau probleme cu gâtul, se recomandă gargara cu apă sărată și lămâie întrucât acest amestec are multe proprietăți benefice.
Gargara cu apă sărată este un remediu simplu, eficient și sigur și se poate realiza acasă. Este un tratament naturist, utilizat de regulă pentru dureri în gât și infecții respiratorii virale precum infecții sinusale sau răceli. Poate fi eficientă atât pentru ameliorarea infecțiilor cât și pentru prevenirea agravării acestora.
Procesul este simplu și este nevoie de doar 2 ingrediente: apă și sare. Mai mult, este o metodă sigură și pentru copiii cu vârsta peste 6 ani. Este considerat un standard de tratament făcut acasă întrucât este un remediu destul de naural, la un preț accesibil.
Înainte de medicina modernă, gargara cu apă sărată a fost utilizat cu succes ca tratament alternativ. Chiar medicina modernă și cercetările moderne susțin că gargara cu apă sărată este o abordare eficientă pentru anumite probleme ușoare de sănătate.
Este dovedit științific că sarea ajută la extragerea apei din țesuturile orale și creează și o barieră care are rolul de a bloca apa și agenții patogeni nocivi. Astfel, gargara este valoroasă în ceea ce privește blocarea virusurilor și a bacteriilor, reducând și șansele de infecții în gură și gât și ușurând, de asemenea, inflamația în anumite dezechilibre.
Potrivit studiilor, apa sărată poate reduce severitatea infecției, indiferent dacă este de la o infecție bacteriană sau virală (gripe, răceli, mononucleoză, bacteria streptococcus din gât). Potrivit unui studiu privind metodele non-medicale de prevenire a gripei, realizat în anul 2013, s-a ajuns la concluzia că gargara cu apă sărată este chiar mai eficientă pentru prevenirea reinfectării decât vaccinările împotriva gripei (atunci când subiecții erau în contact cu foarte puțini oameni).
Întrucât inflamația gâtului poate apărea și în cazul anumitor alergii (polen, animale), gargara cu apă sărată poate ajuta în ameliorarea simptomelor neplăcute datorate alergiilor. Clinica Mayo recomandă un amestec dintr-un sfert până la o jumătate de linguriță de sare și 240 ml de apă mai călduță. Apa mai caldă este mai bine suportată de un gât dureros decât apa rece și ajută sarea să se dizolve mai ușor.
O bună dizolvare a sării este ideală în caz de săruri de mare grosiere sau săruri kosher (puteți folosi orice tip de sare, inclusiv săruri fine sau de masă). Gargara se face în partea din spate a gâtului, pentru cât mai mult timp. Ulterior gura se clătește cu amestecul sărat, se elimină apa și se clătește gura din nou cu apă pentru a scăpa de gustul sărat. În cazul infecțiilor, scuiparea apei cu sare este considerată cea mai bună metodă pentru a menține infecția la minim.
Consumul exagerat de apă sărată vine cu anumite riscuri pentru sănătate. Dacă se fac mai multe gargare pe zi și se înghite multă apă sărată, acest lucru poate duce la deshidratare. De asemenea, poate cauza deficit de calciu și hipertensiune arterială. Recomandarea este să se facă gargară de 2 ori pe zi.
Opțional, gustul apei sărate se poate îmbunătăți cu miere, lămâie, usturoi sau ierburi pentru gripă și răceală. Aceste ingrediente opționale se pot adăuga sub formă de ceai, uleiuri esențiale sau tincturi.
Discussion about this post