Tortul Napoleon este un desert rusesc, deosebit de fin si elegant, ale carui inceputuri sunt plasate undeva pe la prima jumatate a secolului 19, perioada care a si inspirat denumirea adoratei prajituri.
Se spune ca popularitatea tortului a crescut considerabil odata cu celebrarea a 100 de ani de la victoria Rusiei impotriva lui Napoleon Bonaparte din 1812, ocazie cu care au fost servite sute de portii din deliciosul desert.
Ingrediente
-
PENTRU ALUAT:
- 600 gr. – făină
- 350 gr. – unt
- 100 ml. – apă plată
- 2 linguri – cognac (votkă sau brandy)
- 1 lingurță – oțet
- 2 ouă
- ¼ linguriță – sare
PENTRU CREMĂ:
- 1,5 l. – lapte
- 400 gr. – zahăr (sau 500 gr. – dacă vă place mai dulce)
- 150 gr. – făină
- 8 gălbenușuri
- 1 lingură – esență de vanilie
MOD DE PREPARARE:
- Mai întâi de toate pregătește crema: Toarnă laptele într-o cratiță și pune-o la foc mic. Între timp pune gălbenușurile într-un bol încăpător, toarnă zahărul peste ele și bate bine până devin lucioase și spumoase, apoi adaugă făina și încorporeaz-o cu celelalte ingrediente. Trebuie să duci laptele doar până la punctul de fierbere. Ia laptele de pe foc și toarnă 2 polonice peste crema de ouă. Mixează rapid în compoziție (în așa fel încât să nu reușească să se gătească ouăle), după ce laptele s-a încorporat cu crema de ouă, toarnă această compoziție înapoi în cratiță (peste 2/3 de lapte rămase) și mixează. Întoarce crema la foc mic continuând să amesteci cu telul, când crema începe să se îngroașe mai amestec-o la foc încă circa 2 minute. Stinge focul, toarnă esența de vanilie în cremă și mai amestecă puțin. După câteva minute, toarnă crema într-un bol și acoper-o cu folie alimentară pentru a evita formarea unei pelicule/cruste deasupra. Lasă crema să se răcească la frigider.
- Pregătește aluatul: Toarnă făina într-un bol încăpător, adaugă untul și puțină sare. Frământă ingredientele cu ajutorul mâinilor până vei primi niște firimituri.
- Între timp într-un borcănaș sau într-o cană cu apă plată sparge ouăle, pune cognacul și oțetul. După care mixează bine cu ajutorul unei furculițe.
- Toarnă lichidul peste untul și făina pregătită mai devreme, după care începe să amesteci cu o furculiță, când aluatul începe să se alege, frământă-l cu ajutorul mâinilor. În caz că se lipește de mâini atunci pudrează-le cu puțină făină și continuă să frămânți.
- Răstoarnă aluatul pe o masă pudrată cu făină, mai pudrează-l și pe el, după care taie-l în 10 bucăți egale. Din fiecare bucată formează câte o bilă și pune-le pe o farfurie, acoperă-le cu folie alimentară și pune-le la frigider pentru o oră sau o oră și 30 de minute.
- Încinge cuptorul la 220 de grade C.
- Scoate câte o bilă pe rând, apoi întinde-o până obține circa 28 cm. Ia inelul de la tava detașabilă în care vei asambla tortul sau o farfurie și taie aluatul cu ajutorul cuțitului în forma unui cerc cu diamentrul de 25 cm.
- Pune atent cercul de aluat împreună cu aluatul rămas la tăiere pe o tavă plată de copt. Înțeapă ambundent cercul de aluat cu o furculiță. Pune tava la cuptor pentru 6 minute sau până când foaia se rumenește frumos. Când este gata, transferă foaia atent și cu grijă pe o farfurie în așa fel încât să nu o rupi. Apoi pune resturile de aluat în altă farfurie, acestea o să le folosim la ornat.
- Scoate următoarea bilă din frigider, procedează după aceeași tehnică, doar că acum când o vei pune pe tavă, fă-o mai rapid și atent, deoarece tava este caldă și din cauza aceasta aluatul se va topi. Dar nu îți face griji pentru că nu este atât de greu.
- Coace în același mod toate foile pentru tort.
- Este timpul să asamblezi tortul: ia o formă de 25 cm. cu fund detașabil și unge baza cu puțină cremă. Apoi pune prima foaie și unge-o pe toată suprafața cu 2-3 linguri de cremă, fă același lucru până termini toate foile și crema de patiserie. Acoperă tortul cu o folie alimentară și pune deasupra un capac (asta o să îl preseze puțin și tortul va fi mai bine îmbibat cu cremă).
- Pune tortul la frgider pentru 12-24 de ore.
- Înainte să scoți tortul de la frigider, mărunțește resturile rămase de la foile pentru tort cu ajutorul mâinilor sau cu ajutorul unui blender. (Eu mărunțesc cu mâinile doarece îmi place ca firimiturile să fie mai mășcate).
- Scoate tortul din frigider, îndepărtează capacul, folia alimentară și cercul. Apoi de jur împrejur și deasupra acoperă-l cu firimiturile pregătite mai devreme.
- Poți ornamenta tortul cu orice dorești sau îl poți lăsa așa. Servește-l alături de un ceai sau o cafea, la o zi de naștere, la o sărbătoare sau într-o zi obișnuită. Poftă bună.
Citeste si cum faci negresă cu fructe
Timp de preparare: 10 min
Timp de gatire: 20 min
Gata in: 30 min
Ingrediente
- 4 ouă
- 150 g făină
- 200 g unt
- 250 g zahăr
- 50 g smântână
- 150 g ciocolată neagră
- 50 g pudră de cacao
- 1 lingura praf de copt
- 10 caise
Mod de preparare
Negresă cu fructe delicioasă, o combinaţie plăcută de ciocolată şi fructe acrişoare. Reţeta e foarte simplă.
1. Ciocolata ruptă bucăţi şi untul se topesc şi se amestecă bine. Ouăle se mixează cu zahărul, se adaugă făina, cacaua şi praful de copt. Apoi se adaugă smântâna, ciocolata şi untul topite.
2. În tava de cuptor tapetată cu hârtie de copt unsă cu un pic de ulei se toarnă aluatul care se nivelează.
3. Se aşază cât mai simetric caisele rupte în două şi se dă tava la cuptor pentru 20 de minute.
4. Se lasă să se răcească în tavă şi apoi se taie având grijă ca fiecare porţie să aibă câte o caisă.
Discussion about this post