Declinul mintal care apare treptat, odată cu înaintarea în vârstă, poate fi întârziat cu până la doi ani. Asta doar dacă introduceți în dieta dumneavoastră anumite fructe care, conform studiilor efectuate de specialiști, aduc o serie de beneficii pentru creier.
Concluzia la care au ajuns oamenii de știință de la spitalul Brigham și de la Harvard Medical School din Boston, Massachusetts este aceea că introducerea căpșunilor și a afinelor în alimentația zilnică duce la întârzierea semnificativă a declinului cognitiv.
Secretul acestor fructe sunt flavonoizii, niște antioxidanți întâlniți din abundență în căpșuni și afine, după cum se arată și în studiu.
Rezultatele obținute în urma studiului pe 16.000 de femei care au fost monitorizate din 1976 până în 2001 au arătat că femeile care mănâncă multe afine și căpșuni au un declin mintal mult mai lent. Femeile, care s-au oferit voluntar, au completat chestionare despre obiceiurile lor alimentare, iar în cazul celor care mâncau fructe de pădure, declinul mintal a fost întârziat cu până la 2 ani și jumătate.
„Acestea sunt primele dovezi că fructele de pădure pot încetini declinul cognitiv la femei. Descoperirile noastre sunt foarte importante în domeniul sănătății publice, întrucât creșterea aportului de fructe de pădure este o schimbare ușor de făcut în alimentația adulților”, a declarat Elizabeth DeVore, coordonatorul cercetării, citată de către jurnaliștii de la Daily Mail.
Rezultatele sunt cu atât mai importante, în concepția savanților, cu cât îmbătrânirea populației, la nivel global, este în creștere.
„Le recomand tuturor oamenilor, de orice vârstă, să mănânce cât mai multe fructe de pădure, căpșuni sau afine, pentru că reprezintă o modalitate simplă, hrănitoare și delicioasă de a păstra sănătoase funcțiile creierului”, a declarat medicul Robert Graham, medic internist la New York Lenox Hill Hospital, pentru aceeași publicație.
Flavonoidele sunt niște antioxidanți care se pot găsi atât în fructele de pădure, căpșuni sau afine, cât și în citrice, ceai sau chiar în ceapă. Ele sunt recunoscute pentru că mai pot reduce și riscul unor boli de inimă, al diabetului și chiar al cancerului, într-o anumită măsură.
3 reguli importante privind fructele
Dat fiind faptul ca fructele de pădure sunt foarte sensibile, se recomandă o procesare atentă, dar rapidă. La cumpărare, alegeți fructele bine formate, cu înveliș lucios, deoarece fructele de pădure sunt foarte sensibile la atingere și încep să mucegăiască imediat după lovire.
Pentru curățare, așezați fructele într-un vas cu apă pentru scurt timp și lăsați să se scurgă pe un prosop de hârtie, pentru a elimina umiditatea și a evita zdrobirea lor. În frigider, fructele de pădure pot fi păstrate 1-2 zile.
Discussion about this post