Doar pentru că ții post, nu înseamnă că nu te poți bucura de o masă delicioasă. Uite cât de ușor e să prepari niște ardei umpluți de post, după o rețetă care nu are cum să dea greș.
Ingrediente
- 7-8 buc ardei gras
- 500 g ciuperci
- 100 g orez
- o ceapă mare
- 2 căței usturoi
- un morcov mare
- 2 linguri ulei de măsline
- o legătură pătrunjel
- 100 ml piure de roșii
- sare, piper
Cum se prepară?
Pregătește ardeii pentru umplut: Taie “capace” fiecărui ardei și curăță de semințe partea inferioară, folosind o linguriță.
Într-o tigaie încinge uleiul și călește ceapa tăiată cât mai mărunt, împreună cu usturoiul mărunțit.
Când ceapa devine translucidă, adaugă ciupercile tăiate cubulețe și amestecă continuu, pană ce ciupercile își schimbă culoarea integral.
Adaugă peste 2-3 linguri din piureul de roșii și restul ingredientelor: orezul spălat, morcovul dat pe răzătoarea mică, pătrunjelul tocat mărunt, sarea și piperul.
Umple ardeii cu această compoziție obținută și așează-i într-o tavă termorezistentă.
Pe lângă ei, toarnă apă combinată cu restul de sos de roșii, până la jumătatea înălțimii lor.
Dă tava cu ardei umpluți de post la cuptor pentru 70-80 de minute, la 160 de grade, sau până când ardeii sunt rumeniți.
Întoarce-i la jumătatea timpului de coacere și servește ardeii umpluți de post alături de mămăliguță și puțin mărar presărat deasupra.
Vezi și… Sărmăluțe în foi de varză cu orez
Sărmăluțe în foi de varză cu orez și ciuperci, un preparat delicios pentru perioada postului cu care sigur nu vei da greș…
Sărmăluțele sunt un preparat foarte apreciat de români atât de sărbători, cat și în perioada de post, adaptate la ingredientele de post. Astăzi îți prezentăm rețeta pentru cele mai bune sărmăluțe de post cu ciuperci și orez! Iată de ce ai nevoie!
Ingrediente
- 500 grame ciuperci fierte în prealabil cu puțină sare (nu este obligatoriu să le fierbeți)
- 4 cepe medii curățate și tăiate solzișori
- 250 grame orez
- 2 morcovi mari curățați și rași pe răzătoarea cu ochiuri mici
- 4-5 linguri bulion roșii
- 250 ml suc roșii
- 100 ml ulei
- pătrunjel și mărar verde tocat
- sare și piper după gust
- o varză și jumătate mare murată
- jumătate de varză dulce
Cum se prepară?
Călim ceapa în puțin ulei încins și adăugăm orezul spălat și 50 ml apă. Lăsăm să fiarbă câteva minute până când orezul absoarbe toată apa, în timp ce amestecăm ușor (adăugăm capacul).
Când orezul este fiert, adăugăm pe rând: bulionul, morcovul, ciupercile tăiate mărunt, sarea și piperul, amestecând bine. Lăsăm compoziția să dea în clocot și amestecăm până se omogenizează.
Curățăm varza de foi, sau luăm deja foile murate separat (se găsește în magazine) și apoi tăiem fiecare foaie la dimensiuni potrivite pentru a face câte o sărmăluță. Cu o linguriță punem compoziție în fiecare foaie de varză și infășurăm sarmalele, apoi le presăm la capete. Le punem într-o oală pe fundul căreia am așezat câteva foi de varză întregi și jumătatea de varză dulce printre ele.
După ce am terminat de făcut toate sarmalele, tocăm mărunt câteva foi de varză murată și le așezăm uniform pe sărmăluțe împreună cu varza dulce. Se pot pune și crengute de cimbru.
Turnăm restul de ulei peste ele împreună cu sucul de roșii și o cană de apă doar atât cât să le cuprindă.
Lăsăm la fiert timp de aproximativ o oră și jumătate, la foc mic. Înainte de a opri focul, înfigem o furculiță să vedem dacă a fiert orezul și varza. Se adaugă pătrunjel tocat mărunt și mărar.
Dacă este nevoie le mai lăsăm pe foc 20-30 de minute. Le punem la cuptor (opțional) timp de 30 de minute pentru a se rumeni.
Servim cu mămăliguță caldă!
Poftă bună!
Discussion about this post