Medic nutriționist Mihaela Bilic: “Nu s-a inventat un aliment mai complet și mai echilibrat decât acesta.” Nutriţionistul Mihaela Bilic ne explică care este cel mai sănătos aliment pe care oricine îl poate prepara acasă. Vezi ce beneficii are ciorba şi de ce ar trebui consumată mai des.

“Există un aliment care, din fericire, face parte din tradiţia culinară a românului, însă şi-a pierdut locul de cinste la masa noastră. Este vorba de banală ciorbă sau supă, gătită din ce în ce mai puţin din păcate, chiar şi în familiile unde există copii.”

Nutriţioniştii din toată lumea au recunoscut că “de la supă încoace, nu s-a inventat nimic mai echilibrat în materie de nutriţie”.

În Franţa, masa de seară nu se numeşte cină ci “souper”, deoarece există obiceiul ca seară să se mănânce doar o supă. Tot supă, că singurul fel de mâncare, se servea şi la primele restaurante, fiind considerată o masă ideală pentru “restaurarea” puterii de muncă și a productivității.

În România, aproape orice gospodină ştie că nimic nu satură mai bine decât o oală de ciorbă.

Din punct de vedere nutritiv, ciorba este un fel de mâncare complet şi echilibrat. Avem în ea multe legume, un pic de carne sau pește şi foarte multă apă.

Ciorba hidratează și ne hrăneşte cu puţine calorii. Nu vorbim aici de ciorba cu două degete de grăsime la suprafaţă şi nici de cea în care se pun patru linguri de smântână…

Fie că e de legume sau fie că are şi carne, fie că o serviți caldă sau rece, fie că e puțin acră sau puțin dulce, includeți ciorba / supa în alimentaţia zilnică. E cea mai simplă formă de a consuma legume în cazul copiilor şi al bătrânilor, e făcută în casă, de mâna voastră, şi ţine câteva zile.

Marele avantaj al ciorbei este faptul că satură şi ţine stomacul plin timp de 2-3 ore. Dacă se urmăreşte ecografic, timpul de golire al stomacului are o întârziere de 30% în cazul supei comparativ cu situaţia în care alimentele ar fi consumate separat. Supa ţine de foame mai bine decât dacă am mânca o bucăţică de carne cu legume şi cartofi şi am bea un pahar de apă…

Această curiozitate nu a putut fi explicată, însă este un lucru cert: mixate între ele, ingredientele din ciorbă stau mai mult în stomac – nu ne rămâne decât să profităm din plin, dacă ţinem la silueta și sănătatea noastră…

Vă recomandăm cu mare drag o porţie generoasă de ciorbă sau supă, ca fel unic pentru prânz sau cină.

Puneţi lângă ea şi un ardei iute, intensifică arderile şi accelerează metabolismul cu până la 25% timp de 3 ore după masă.

Poftă bună!